Perníčky pro každou příležitost
Ingredience:
- hladká mouka 900g
- moučkový cukr 300g
- vejce 4 ks
- máslo 200g
- kypřící prášek do perníku 2 balení
- med 250g
Důkladně zpracujeme všechny ingredience a necháme odležet v chladu do příštího dne. Pokud nevydržíte, stačí nechat i 1 hod. Potom si na vále rozválíme placku silnou asi 2-3 mm, vykrájíme tvary, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 200°C cca 5-10 min. dokuď nezezlátnou, ihned po vyndání z trouby ještě horké potíráme rozšlehaným vejcem.
Zdobíme polevou z vaječných bílků, moučkového cukru, pár kapek citrónové šťávy a bramborového škrobu (Naturamil...). Na tuto dávku dávám bílky z 8 vajec, cca 1 kg moučkového cukru, trochu citrónové šťávy - jen jemně tak čajovou lžičku nebo dvě a cca 2 polévkové lžíce škrobu. Do bílků postupně přimýcháváme cukr a nakonec přidáme citrón a škrob (používám mixér s metlami na nejvyšší obrátky).
Cukr by měl být rozpušťený a konzistence by měla být tužší, neměla by stékat ze lžičky, ale jen mírně padat. Když si nejste jistí není nic jednoduššího než trochu hmoty vzít, natřít jí na perníček a počkat zda ztvrdne, Pokuď netvrdne, přidejte trochu cukru, pokuď se po zaschnutí drolí je tam cukru moc a chce to bílek.
Hotovou hmotu plníme do silnějšího pytlíku a na jedné straně zastřihneme špičku podle toho jak silné chceme dělat zdobící čáry. Pokuď chceme perníčky zdobit barevně tak hmotu rozdělíme do několika mističek a barvíme buď sypkou nebo gelovou potravinářskou barvou a opět plníme do pytlíků.
Perníčky můžete také zdobit již hotovými barvičkami, koupíte je v jakémkoliv větším supermarketu např. od Dr. Oetkera - ten prodává bílou i barevné popř. i gelové barvičky na obarvení.
Další foto viz. FOTOALBUM/PERNÍČKY