Dobré rady
RADA Č. 1- MÁSLOVÝ KRÉM
Na promazání používáme jakýkoliv krém dle chuti, ale na namazání vrchní části dortu, která přijde do styku s marcipánem používáme máslový krém (máslo+moučkový cukr dle chuti a ušlehat). Stačí jen slabá vrstva, aby marcipán přilnul k dortu a nedotýkal se krému nebo ovoce, které máme uvnitř dortu. Kdyby jste použili jakýkoliv krém se smetanou, mlékem... marcipán by vlhkost nasál a rozpustil se. Veškerá vaše snaha by tedy přišla nazmar!!!!
RADA Č. 2 - KARTÓN V LEDNICI
V lednici vložte do zadní části kartón, já ho většinou ještě přichytím průhledkou aby mi při případném pádu nepoškodil dort. Chlad, který vychází ze zadní části lednici by se jinak vysrážel na dortu a marcipán by se opět rozpustil. Můžu potvrdit, že s mi to už jednou stalo - sice jen částečně, ale i tak jsem měla dost práce s tím to zamaskovat a opravit. Kartón přijme vlhkost a dort ochrání.
RADA Č.3 - POTAHOVACÍ HMOTY
Pokuď děláte potahované dorty často vyplatí se alepoň z mého hlediska si již koupit hotovou hmotu nebo směs. Já na potažení používám hmotu Pasta Dama Stela a na figurky či květiny Smartflex Velvet mandlový.
RADA Č. 4 - BARVY
Na obarvení používám výhradně gelové barvy, které neředí marcipánovou hmotu. Dnes se již dají koupit kdekoliv na netu nebo i v supermarketu např. od Dr. Oetkera (bohužel s nimi zatím nemám zkušenost takže nemohu říct zda jsou dobré či nikoliv.) Já osobně používám gelové barvy od firmy Wilton. Začínala jsem základni sadou a jak jde čas tak si barvy postupně přikupuji dle své potřeby, Doporučuji např. zlatou a stříbrnou ty používám velmi často.